نگاه جدید ما به اردو را در این مقاله بخونید:
معنای اردو در ذهن مربیان، والدین و دانشآموزان در حقیقت همان سفر گروهی دانشآموزی با حضور مربیان و معلمان، و با هدف یادگیری عملی برخی دروس و یا استفاده از فضاهای تفریحی خارج از مدرسه است؛ اما این تعریف ممکن است دارای همه ابعاد موضوع نباشد. بنابراین ما در این مقاله سعی خواهیم کرد مفهوم واقعی اردو را از نظر لغوی، همچنین تعاریف آن را از نگاهی دیگر به شما بگوییم که نگاه جدید به اردو میباشد.
فرهنگ لغت دهخدا
اردو، كلمهاى است تركى كه بر گروهى از سپاهیانگسیل شده و به جایى و نیز لوازم آنان اطلاق مىشده است همچنین نام زبانی در پاکستان که اکنون در پاکستان و هندوستان رایج است و ترکیبی از زبانهای فارسی، هندی و آریایی است.
میگویند علت نامگذاری زبان اردو به این نام این چنین بوده است که در زمان سلطان محمود غزنوى، ایرانیان، تركان و هندیان در لشكر وى با هم زندگى مىكردند و زبان آنان تركیبى از زبان این سه قوم بود كه اصطلاحاً زبان اهل «اردو» خوانده مىشد بعدها این نام در موارد دیگر نیز به كار گرفته شد؛ مهم ترین ویژگى اردوى سپاهیان، كه به دیگر اردوها نیز سرایت كرد، قانونمندى، نظم و نظام آن جمع بود. به همین دلیل است كه امروزه مىگویند: «اردو باید داراى مقررات و نظام خاص خود باشد.»
تعریف اردو
مسافرتی است دسته جمعی با هدفی معین و مشخص برای کسب دانایی، توانایی، سازگاری اجتماعی و تفریح که داراى مقررات و نظام خاص خود باشد؛ به طور کلی اردو، یعنی سازگاری فعالانه در یک زندگی دسته جمعی. در آموزش و پرورش، اردو، به حرکت دسته جمعی دانشآموزان که با ساماندهی و هدف خاص از مدرسه خارج و زمانی را در نقطهای بیرون از شهر می گذارنند اطلاق میشود؛ مهم ترین موضوعاتی که در برنامه ریزی اردوها لحاظ شده و اردو بر اساس یک یا چند مورد از آنها شکل میگیرد به قرار زیر است:
آموزشی، علمی و پژوهشی، زیارتی و سیاحتی، ورزشی، آمادگی دفاعی، فرهنگی و هنری، تلاش و سازندگی، بهداشتی، امداد و نجات، تربیتی و تفریحی، احیای مهارتهای فردی و اجتماعی برای دانشآموزان خاص، گردشگری، عبادی سیاسی، دیدار با شخصیتها و... .
اهداف اردو
ایجاد بستر مناسب برای تمرین یک زندگی دسته جمعی
تقویت حس تعاون و همکاری از طریق سپردن کار و مسئولیتها
کسب تجربه در زمینههای مختلف اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی همچنین تقویت بنیهی اعتقادی
کمک به فرآیند اجتماعی شدن و ارتقای این گونه مهارتها
افزایش آگاهیهای عمومی و یا اختصاصی مربوط به دروس نظری مدارس با انتقال مفاهیم به صورت دیداری و مستقیم که بسیار آسانتر از شیوه بیانی است.
انتقال عملی اهمیت نظم و انضباط در زندگی شخصی به شرکت کنندگان
کنترل و آموزش مسائل بهداشت فردی به کمک بررسی و ارزیابی دقیق با تشویق و ترغیب
گسترش و تعمیق مهارتهای فردی و ارتقای سطح هوشیاری و قدرت درک و دریافت شرکت کنندگان
ایجاد زمینهی مناسب برای رشد و شکوفایی استعدادهای فردی
آمادگی افراد برای مقاومت در برابر مشکلات و تنگناها
ارضای نیازهای عاطفی و روانی متناسب با فراخور سن و پایهی تحصیلی
آشناسازی دانشآموزان با شرایط زندگی همچنین شرایط فرهنگی اقتصادی و اجتماعی مردم در سراسر کشور
فواید اردو
تقویت روحیهی جمع پذیری و قانون مندی و برخورداری از نظام معین
آشنایی با دوستان جدید و انس و الفت با آنان
آشنایی با فرهنگهای بومی شهرها
آشنایی با شخصیتهای مذهبی، فرهنگی، موثر و تاریخ ساز
آشنایی با اماکن زیارتی، باستانی، سیاحتی و فرهنگی
کسب تجربه و مهارتهای زندگی دسته جمعی
دیدن شهرهای جدید، اماکن زیارتی و تفریحی
تقویت روحیهی اعتماد به نفس و هم زیستی در شرایط خارج از زندگی معمولی خانوادگی
تقویت روحیهی دینی
بازشناسی توان شخصی نقش خویش
تمرین زندگی مستقل از خانواده
اردو از نگاه اردویار
اردو یعنی سازگاری فعالانه در یک زندگی دسته جمعی!
این تعریف نیم خطی از اردو بود که ما را بر آن داشت تا در مسیری گام برداریم که راه رسیدن به جامعهی مطلوب را هموار میکرد؛ یک جامعه با رنگ و بوهای مختلف ولی همدل و متحد، جامعهای شاد و در عین حال متعهد که هرکس توانستهاست نقش خود را در آن پیدا کند و همچنین ارتباطش را با دیگر نقشها منظم و مرتبط گرداند؛
درست همانند مجموعه ای از چرخدنده ها!
با وجود اینکه هر چرخدنده سرعت و جهت مخصوص به خود را دارد ولی برآیند حرکات این مجموعه، یک حرکت بزرگ و با هدفی واحد برای مجموعه محسوب میشود.
هر اردو یعنی تجربهی یک زندگی، یک زندگی کوتاه ولی کامل با ابعاد مختلف از خورد و خوراک گرفته تا قهر، آشتی و یا دلخوریها و زخم زبانها و هزاران مسئلهی کوچک و بزرگ که ممکن است افراد در اردو با آن ها مواجه شوند؛
اما اصل اردو بر خلاف نظر اکثر مردم، مخصوص خانواده هاست، خانواده ای که اولین بستر رشد و تکامل هر فردی است و یا به قول روان شناسان: اولین پل میان فرد و اجتماع!
چرا که آموختن این مهارتهای زندگانی و تجربیاتی چنین عمیق از وقایع (که در اردوها کسب میکنیم) میتواند در بستر خانواده و به همراه عزیزان و با طعمی خوش و شیرین و یا در دوران به یاد ماندنی کودکی و... در خاطر ما ثبت شده و در زندگی ما جاری و ساری گردد.
حالا این چرخدندهها که از کودکی آموختهاند هماهنگی را، آموخته اند کنار هم زندگی کردن را، اینکه چگونه کسی را که با او متفاوت است تحمل کند و چطور با وجود این همه تنوع و تفاوت رشته کار از دستش خارج نشود و به سوی هدفش حرکت کند، کودکی که توانسته با یاد گیری عملی و تجربه حسی اینها بزرگ شود، حالا او میتواند در ساختن جامعهای ایدهآل با افراد پخته و با تجربه کمک کند و جامعهی خویش را به اوج پیشرفت برساند.
در آخر خوب است یادی از استاد سخن سعدی شیرازی کنیم با مصرعی که میفرمود: بسیار سفر باید، تا پخته شود خامی.